JAK ZROBIĆ PINIATĘ?

27.12.16


Piniata to ludowy, bożonarodzeniowy zwyczaj krajów latynoskich, który polega na rozbiciu kuli wypełnionej słodyczami. Gdy byłam mała zawsze oglądałam w telewizji  filmy, w których dzieci rozbijały piniaty i zbierały cukierki. Marzyłam wówczas o tym, by także się tak pobawić. 

Jakiś czas temu razem z Klubem Kreatywnej Edukacji organizowałam urodziny dla siedmiolatka. Wśród licznych atrakcji, tj. papierowa wojna, tańce, stworzenie własnych samochodów, przygotowałam również piniaty. Dzieciaki bawiły się rewelacyjnie, a największą nagrodą dla nas był ich uśmiech. Piniata to nie tylko świetna zabawa podczas urodzin, ale również innych okoliczności, np. zbliżającej się ZABAWY SYLWESTROWEJ. Spraw radość swojemu dziecku, stwórz samodzielnie piniatę wypełniona po brzegi cukierkami i batonikami! Zwariowana zabawa i uśmiechy gwarantowane.
                                                                                                                                                                  
PRZYGOTUJ: stare gazety, mąkę, wodę, balony, sznurek, nożyczki, kolorowe bibuły, cukierki.

WYKONAJ: Nadmuchaj balon, wymieszaj mąkę z wodą, zamocz gazety w miksturze i przyklej je do balonu. Potnij bibuły w paski (tak jak na zdjęciu). Gdy gazety wyschną, przebij balon, wyciągnij go i przyklej bibułki do wyschniętych gazet. Włóż słodycze do środka, zawieś w odpowiednim miejscu i pozwól swojemu dziecku rozbić piniatę. 
                                                                                                                                                                  





Zobacz także

11 komentarzy

  1. Rewelacyjny pomysł który nie jednemu dziecku ( i nie tylko) sprawi wiele frajdy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, idealne na przyjęcia urodzinowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!
    Szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze chciałam taką rozwalić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Efekt końcowy powala :) Super :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tyle pracy, a i tak najlepszy moment rozbijania :D

      Usuń
  6. Na pewno skorzystam!!!! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka proporcja mąki i wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że zawsze robię na oko, ale moim zdaniem ważne, by masa była gęsta :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarze :)