PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE CIASTKA
10.12.17
Jako dobra żona i pani domu postanowiłam piec regularnie ciasta i ciastka. Małymi krokami dążę do celu i muszę przyznać, że zaczyna mi się to podobać. Z resztą nie tylko mi, mąż jest zachwycony. Odtwarzam poznane kiedyś przepisy, inspiruję się wypiekami mojej mamy, słucham mądrych porad innych, próbuję, modyfikuję i nieustannie walczę z piekarnikiem gazowym, który doprowadza mnie do szału (już nie mogę doczekać się własnego mieszkania i wymarzonego sprzętu kuchennego).
Grudzień zawsze kojarzy mi się z choinką, rodzinnymi spotkaniami, niesamowitym klimatem, pysznymi zimowymi herbatami oraz domem pachnącym wypiekami. Oprócz tradycyjnych ciast, tj. sernik, makowiec czy piernik, w mojej kuchni muszą pojawić się bożonarodzeniowe pierniczki, muffiny oraz ciastka z cukrem i dżemem. Tym razem robiłam je sama i nawet zły piekarnik nie był już przeszkodą. Zobaczcie, jakie to proste!
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- masło (250g)
- cukier (120g)
- cukier waniliowy (łyżeczka)
- proszek do pieczenia (łyżeczka)
- 1 żółtko
- mąka (375g)
- dżem truskawkowy (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Zmiksuj masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem.
- cukier (120g)
- cukier waniliowy (łyżeczka)
- proszek do pieczenia (łyżeczka)
- 1 żółtko
- mąka (375g)
- dżem truskawkowy (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Zmiksuj masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem.
2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj ją do masy.
3. Wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż na 30 min. do lodówki.
4. Rozwałkuj ciasto, wytnij za pomocą foremek różne, świąteczne kształty.
5. Posyp ciastka cukrem (lub po upieczeniu cukrem pudrem). Możesz także posmarować ciastko dżemem, a następnie przykryć je drugim ciastkiem z okienkiem.
6. Połóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz przez ok. 10 min. w temperaturze 170 stopni.
SMACZNEGO!!!
SMACZNEGO!!!
3 komentarzy
Robiłam kiedyś podobne ciastka, ale zamiast dżemu były powidła śliwkowe. Pychota :)
OdpowiedzUsuńCiastka, które zawsze z przyjemnością pieczemy. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za komentarze :)