PRZEPIS NA PYSZNE I MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

19.12.17


Pieczenie pierniczków to jedna z wielu tradycji świątecznych, którą uwielbiam i pielęgnuję. Każdego roku przygotowuję odpowiednie składniki, włączam świąteczne piosenki i cudownie  bawię się podczas pieczenia pierniczków, których aromat w połączeniu z zapachem żywej choinki, pomarańczy, mandarynek, cynamonu, anyżu i goździków wypełnia cały dom. 

W ubiegłym roku moje pierniczki były twarde. Smakowały bardzo dobrze i nadal będę je piekła, ale tym razem miałam ochotę na pyszne i miękkie pierniki z dodatkiem miodu, dlatego zmodyfikowałam nieco mój przepis. Na początku grudnia kupiłam także nowe foremki i stemple (Pepco, ok. 10zł), dzięki czemu moje wypieki nie tylko dobrze smakują i pachną, ale też wspaniale wyglądają, o czym sami mi pisaliście, gdy dodałam wczoraj zdjęcie na fanpage`u. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się aż tak pozytywnej reakcji  i bardzo Wam za to dziękuję. Mam nadzieję, że wielu z Was skorzysta z mojego przepisu i upieczecie przepyszne pierniczki :)

PRZYGOTUJ (SKŁADNIKI):
- 5-6 łyżek miodu,
- 80 g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka kakao.

Podgrzej miód, masło i cukier puder. Po rozpuszczeniu składników, odstaw i poczekaj aż ostygnie. Dodaj pozostałe składniki. Użyj sitka do produktów sypkich. Całość wymieszaj. Schłodź ciasto (10-15min), uformuj 3 kule, rozwałkuj je pojedynczo i wytnij za pomocą foremek kształty (dzięki stemplom do ciastek możesz otrzymać piękne wzory). Nagrzej piekarnik. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie połóż w odpowiednich odstępach pierniczki. Piecz przez ok 10 min. w 170ºC.  Wyjmij pierniczki i koniecznie odstaw, by ostygły. Udekoruj lukrem, posypkami lub czekoladą. SMACZNEGO!!!












Zobacz także

20 komentarzy

  1. Fajny czytelny przepis �� Gdzie kupilas stemple do ciastek? Sa sliczne ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeczytaj dokładnie wpis :) Napisałam, że kupiłam w Pepco :)

      Usuń
  2. Wyglądają przepięknie! U nas pierniczki już też upieczone (i w dużej mierze zjedzone)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się powstrzymuję, bo chcę je zawieźć do rodziców i teściów :)

      Usuń
  3. Dzięki za inspirację. Nie mam wyciskanych foremek, bo nie wiedziałam czy one na pewno działają, a już wogole miałam wątpliwości co do takich z marketu. Dziękuję: -)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się zastanawiałam, ale były tanie i stwierdziłam, że spróbuję :) Polecam serdecznie, dają świetny efekt!

      Usuń
  4. ile wychodzi pierniczków z przepisu? Jedna blacha czy więcej?

    OdpowiedzUsuń
  5. My zazwyczaj nie robimy pierniczkow ale kto wie. Do świąt jeszcze kilka dni.

    Pozdrawiam
    Zazuul.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie robiliśmy w rodzinnym domu, ale od kilku lat jadą razem ze mną na Święta do rodziców :D

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarze :)