PRZEPIS NA PYSZNE I MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

19.12.17


Pieczenie pierniczków to jedna z wielu tradycji świątecznych, którą uwielbiam i pielęgnuję. Każdego roku przygotowuję odpowiednie składniki, włączam świąteczne piosenki i cudownie  bawię się podczas pieczenia pierniczków, których aromat w połączeniu z zapachem żywej choinki, pomarańczy, mandarynek, cynamonu, anyżu i goździków wypełnia cały dom. 

W ubiegłym roku moje pierniczki były twarde. Smakowały bardzo dobrze i nadal będę je piekła, ale tym razem miałam ochotę na pyszne i miękkie pierniki z dodatkiem miodu, dlatego zmodyfikowałam nieco mój przepis. Na początku grudnia kupiłam także nowe foremki i stemple (Pepco, ok. 10zł), dzięki czemu moje wypieki nie tylko dobrze smakują i pachną, ale też wspaniale wyglądają, o czym sami mi pisaliście, gdy dodałam wczoraj zdjęcie na fanpage`u. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się aż tak pozytywnej reakcji  i bardzo Wam za to dziękuję. Mam nadzieję, że wielu z Was skorzysta z mojego przepisu i upieczecie przepyszne pierniczki :)

PRZYGOTUJ (SKŁADNIKI):
- 5-6 łyżek miodu,
- 80 g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka kakao.

Podgrzej miód, masło i cukier puder. Po rozpuszczeniu składników, odstaw i poczekaj aż ostygnie. Dodaj pozostałe składniki. Użyj sitka do produktów sypkich. Całość wymieszaj. Schłodź ciasto (10-15min), uformuj 3 kule, rozwałkuj je pojedynczo i wytnij za pomocą foremek kształty (dzięki stemplom do ciastek możesz otrzymać piękne wzory). Nagrzej piekarnik. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie połóż w odpowiednich odstępach pierniczki. Piecz przez ok 10 min. w 170ºC.  Wyjmij pierniczki i koniecznie odstaw, by ostygły. Udekoruj lukrem, posypkami lub czekoladą. SMACZNEGO!!!












Zobacz także

29 komentarzy

  1. Fajny czytelny przepis �� Gdzie kupilas stemple do ciastek? Sa sliczne ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeczytaj dokładnie wpis :) Napisałam, że kupiłam w Pepco :)

      Usuń
  2. Wyglądają przepięknie! U nas pierniczki już też upieczone (i w dużej mierze zjedzone)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się powstrzymuję, bo chcę je zawieźć do rodziców i teściów :)

      Usuń
  3. Dzięki za inspirację. Nie mam wyciskanych foremek, bo nie wiedziałam czy one na pewno działają, a już wogole miałam wątpliwości co do takich z marketu. Dziękuję: -)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się zastanawiałam, ale były tanie i stwierdziłam, że spróbuję :) Polecam serdecznie, dają świetny efekt!

      Usuń
  4. ile wychodzi pierniczków z przepisu? Jedna blacha czy więcej?

    OdpowiedzUsuń
  5. My zazwyczaj nie robimy pierniczkow ale kto wie. Do świąt jeszcze kilka dni.

    Pozdrawiam
    Zazuul.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie robiliśmy w rodzinnym domu, ale od kilku lat jadą razem ze mną na Święta do rodziców :D

      Usuń
  6. Jak długo takie pierniczki będą dobre i jak je najlepiej przechowywać zeby utrzymały swoją miękkość?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja przechowuję je w metalowych puszkach. Te, które wisiały w zeszłym roku na choince nadal są dobre (chociaż nie będę ryzykowała jedzenia ich).

    OdpowiedzUsuń
  8. Skąd takie fajne foremki do wyciskania ciasteczek?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy te pierniczki są miękkie czy potrzebuje leżakowania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są od razu miękkie, ale proszę zamknąć je w szczelnym pojemniku.

      U mnie te, trzymane w słoiku z gumą są miękkie, a te z pudełka, gdzie dotarło powietrze, stały się twarde.

      Usuń
  10. Jak cienko rozwalkowac ciasto ? Z poprzedniego przepisu, po upieczeniu nie bylo widac wzorku zupelnie. Moze przez to, ze za grubo rozwalkowane ? Dziekuje za odp

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarze :)