PRZEPIS NA PYSZNE, WYTRAWNE, FIT MUFFINY

3.11.17


Lubisz muffiny? Ja uwielbiam! Być może zdziwi Cię mój dzisiejszy post, ale ostatnimi czasy coraz częściej odsuwam na bok słodkości i decyduję się na słone przekąski. Zamiast tradycyjnych naleśników z czekoladą, owocami i bitą śmietaną wolę te ze szpinakiem i łososiem. Tak samo mam z muffinami. Dotychczas przygotowywałam je z mlecznej czekolady, rodzynek i orzechów, teraz wykorzystuję do tego płatki owsiane, jajka i warzywa. 

Czytałaś/eś kiedyś skąd pochodzą muffiny? Otóż ich pierwotny stan składał się ze składników, które są zbliżone do zaprezentowanych dziś przeze mnie. Muffiny powstały już na początku XIX wieku i były one jedynie daniem dla służby, które kucharki przygotowywały ze zdobytych resztek jedzenia, tj. ziemniaków, chleba i pozostałej masie na ciasto, a następnie piekły je na piecu. Dopiero później Amerykanie nadali muffinom dzisiejszą formę.

Kiedyś usłyszałam żart, że kobieta jest w stanie wykonać 3 rzeczy z niczego: KAPELUSZ, SAŁATKĘ I KŁÓTNIĘ. Ja uważam, że tych umiejętności jest znacznie więcej, a można do nich zaliczyć także pieczenie muffin.

Tradycyjnie w niedzielę ugotowałam na obiad rosół. Dobra pani domu to taka, która przygotowując jedno danie stworzy trzy! Ugotowałam połówkę brokułu i tak oto miałam składniki na wytrawne muffiny i sałatkę. Z rosołu wyjęłam mięso, marchewkę i pietruszkę. Uszykowałam także szklankę płatków owsianych, 3 jajka, ser feta, pieprz i sól.

Takie muffiny to pyszna i zdrowa przekąska, którą wykona każdy. Wystarczy połączyć przygotowane składniki, umieścić je w foremkach i piec przez ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. 

SMACZNEGO!!!










Zobacz także

12 komentarzy

  1. bardzo lubię takie wersje na słono, za słodyczami nie przepadam :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Muszę go wypróbować 👍🏼

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam muffiny, ale takich na słono raczej nie jadam. Może spróbuję w niedługim czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mega coś dla mnie! Niedawno przeszłam na dietę więc chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Całkowite zaskoczenie jeśli chodzi o kompozycję składników. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis! Wielkie dzięki! Już sobie zapisałam. A ja dopiero co upiekłam muffinki z kaszy gryczanej i dyni. Może to z kolei Ciebie zainteresuje: http://myartsophia-pl.blogspot.de/2017/11/jesienne-menu.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląsają ładnie i może nawet bym spróbowała ale owsianka mnie odrzuca :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Prawda, że smaki sie zmieniają. Ja rzadko robię muffinki, ale twój przepis ciekawy więc spróbuję w weekend:-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja przyznam, że nigdy nie jadłam muffinów w takiej niesłodkiej wersji ;) Chyba pora wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają super, na pewno wypróbuję bo też zdecydowanie wolę na słono przekąski. Zapraszam po inspirację kulinarne do siebie na inspirujacaxlka.pl

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarze :)