PRZEPIS NA PYSZNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
19.12.17
Pieczenie pierniczków to jedna z wielu tradycji świątecznych, którą uwielbiam i pielęgnuję. Każdego roku przygotowuję odpowiednie składniki, włączam świąteczne piosenki i cudownie bawię się podczas pieczenia pierniczków, których aromat w połączeniu z zapachem żywej choinki, pomarańczy, mandarynek, cynamonu, anyżu i goździków wypełnia cały dom.
W ubiegłym roku moje pierniczki były twarde. Smakowały bardzo dobrze i nadal będę je piekła, ale tym razem miałam ochotę na pyszne i miękkie pierniki z dodatkiem miodu, dlatego zmodyfikowałam nieco mój przepis. Na początku grudnia kupiłam także nowe foremki i stemple (Pepco, ok. 10zł), dzięki czemu moje wypieki nie tylko dobrze smakują i pachną, ale też wspaniale wyglądają, o czym sami mi pisaliście, gdy dodałam wczoraj zdjęcie na fanpage`u. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się aż tak pozytywnej reakcji i bardzo Wam za to dziękuję. Mam nadzieję, że wielu z Was skorzysta z mojego przepisu i upieczecie przepyszne pierniczki :)
PRZYGOTUJ (SKŁADNIKI):
- 5-6 łyżek miodu,
- 80 g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka kakao.
Podgrzej miód, masło i cukier puder. Po rozpuszczeniu składników, odstaw i poczekaj aż ostygnie. Dodaj pozostałe składniki. Użyj sitka do produktów sypkich. Całość wymieszaj. Schłodź ciasto (10-15min), uformuj 3 kule, rozwałkuj je pojedynczo i wytnij za pomocą foremek kształty (dzięki stemplom do ciastek możesz otrzymać piękne wzory). Nagrzej piekarnik. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie połóż w odpowiednich odstępach pierniczki. Piecz przez ok 10 min. w 170ºC. Wyjmij pierniczki i koniecznie odstaw, by ostygły. Udekoruj lukrem, posypkami lub czekoladą. SMACZNEGO!!!
29 komentarzy
Fajny czytelny przepis �� Gdzie kupilas stemple do ciastek? Sa sliczne ��
OdpowiedzUsuńPrzeczytaj dokładnie wpis :) Napisałam, że kupiłam w Pepco :)
UsuńWyglądają przepięknie! U nas pierniczki już też upieczone (i w dużej mierze zjedzone)
OdpowiedzUsuńJa się powstrzymuję, bo chcę je zawieźć do rodziców i teściów :)
UsuńWspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację. Nie mam wyciskanych foremek, bo nie wiedziałam czy one na pewno działają, a już wogole miałam wątpliwości co do takich z marketu. Dziękuję: -)
OdpowiedzUsuńTeż się zastanawiałam, ale były tanie i stwierdziłam, że spróbuję :) Polecam serdecznie, dają świetny efekt!
Usuńile wychodzi pierniczków z przepisu? Jedna blacha czy więcej?
OdpowiedzUsuń70-80 :) U mnie 3 blachy!
UsuńOj muszą być smaczne ;)
OdpowiedzUsuńSą, są :)
UsuńMy zazwyczaj nie robimy pierniczkow ale kto wie. Do świąt jeszcze kilka dni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zazuul.blogspot.com
Też nie robiliśmy w rodzinnym domu, ale od kilku lat jadą razem ze mną na Święta do rodziców :D
UsuńPiękne są te pierniczki!
OdpowiedzUsuńONLY DREAMS
Dziękuję :)
UsuńSmakołyczki :)
OdpowiedzUsuńTeraz, gdy poleżały, smakują najlepiej :)
UsuńByły pyszne :)
OdpowiedzUsuń❤️
UsuńJak długo takie pierniczki będą dobre i jak je najlepiej przechowywać zeby utrzymały swoją miękkość?
OdpowiedzUsuńJa przechowuję je w metalowych puszkach. Te, które wisiały w zeszłym roku na choince nadal są dobre (chociaż nie będę ryzykowała jedzenia ich).
OdpowiedzUsuńSzklanka 250ml ?
OdpowiedzUsuńtaak :)
UsuńSkąd takie fajne foremki do wyciskania ciasteczek?
OdpowiedzUsuńPepco :)
UsuńCzy te pierniczki są miękkie czy potrzebuje leżakowania ?
OdpowiedzUsuńSą od razu miękkie, ale proszę zamknąć je w szczelnym pojemniku.
UsuńU mnie te, trzymane w słoiku z gumą są miękkie, a te z pudełka, gdzie dotarło powietrze, stały się twarde.
Jak cienko rozwalkowac ciasto ? Z poprzedniego przepisu, po upieczeniu nie bylo widac wzorku zupelnie. Moze przez to, ze za grubo rozwalkowane ? Dziekuje za odp
OdpowiedzUsuńCóż za mnogość wzorów i kształtów - urocze, cieszące oko pierniczki to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Dzięki za Twój przepis na te ciasteczka - zdjęcia wykonania krok po kroku to niewątpliwie ogromne ułatwienie dla początkujących cukierniczek i cukierników. 🍩
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za komentarze :)