OZDOBY Z MASY SODOWEJ // PREZENT NA DZIEŃ BABCI I DZIEŃ DZIADKA

8.1.18


Dokładnie miesiąc temu dodałam post z przepisem na masę porcelanową. Od tego czasu otrzymałam od Was wiele pytań i próśb o podobne tutoriale. Postanowiłam rozpocząć mini cykl wpisów z różnorodnymi masami. Dziś jedna z przyjemniejszych w dotyku, niezwykle lekka, elastyczna i przede wszystkim łatwa w wykonaniu masa sodowa, którą pokocha każdy. To niesamowity sposób na dziecięcą nudę, świetną zabawę oraz łatwe i przyjemne stworzenie pięknych ozdób. Jedynym minusem jest szybkość jej wysychania, dlatego należy pamiętać o umieszczeniu jej w szczelnie zamkniętych pudełkach lub folii. 

Do wykonania masy sodowej potrzebujesz jedynie:
- szklankę sody
- pół szklanki zimnej wody
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wsyp sodę i mąkę do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Cały czas mieszaj składniki i nie dopuść do ich przypalenia. Odstaw garnek do wystygnięcia. Podziel masę na części, a następnie rozwałkuj i wytnij kształty. Po uzyskaniu odpowiednich wzorów możesz wypiec swoje dekoracje (ok. 150°C 5min.) lub odłożyć je do wyschnięcia.

Zbliża się Dzień Babci i Dzień Dziadka. Dekoracje z masy sodowej idealnie sprawdzą się jako prezent. Myślę, że każde dziecko poradzi sobie z rozwałkowaniem ciasta, wycięciem kształtów, odciśnięciem wzorów oraz pomalowaniem ozdób. Nic nie sprawia większej radości niż własnoręcznie wykonane podarunki i narysowane samodzielnie laurki!








Zobacz także

10 komentarzy

  1. Wow, super, przypomina mi się dzieciństwo, kiedy z babcia robiłam takie cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to bym chciał mieć kulkę takiej masy jako odstresowywać do wyładowywania swoich negatywnych emocji. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja cie nie znałam tej masy musze wypróbować :)

    buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  4. Ahhh jakie piękne ozdóbki! <3
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne! Podziwiam tak pomysłowe osoby.

    OdpowiedzUsuń
  6. Masa solna to wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zauważam, że jest w przepisie mały błąd tzn w proporcjach - do masy sodowej łączymy 3/4 szkl wody, a mąki ziemniaczanej połowę objętości sody, a więc 1/2 szkl. ��

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że przeczytałam komentarze dopiero po 25 minutach bezskutecznych prób połączenia składników :(

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarze :)