OZDOBY Z MASY SODOWEJ // PREZENT NA DZIEŃ BABCI I DZIEŃ DZIADKA
8.1.18
Dokładnie miesiąc temu dodałam post z przepisem na masę porcelanową. Od tego czasu otrzymałam od Was wiele pytań i próśb o podobne tutoriale. Postanowiłam rozpocząć mini cykl wpisów z różnorodnymi masami. Dziś jedna z przyjemniejszych w dotyku, niezwykle lekka, elastyczna i przede wszystkim łatwa w wykonaniu masa sodowa, którą pokocha każdy. To niesamowity sposób na dziecięcą nudę, świetną zabawę oraz łatwe i przyjemne stworzenie pięknych ozdób. Jedynym minusem jest szybkość jej wysychania, dlatego należy pamiętać o umieszczeniu jej w szczelnie zamkniętych pudełkach lub folii.
Do wykonania masy sodowej potrzebujesz jedynie:
- szklankę sody- pół szklanki zimnej wody
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wsyp sodę i mąkę do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Cały czas mieszaj składniki i nie dopuść do ich przypalenia. Odstaw garnek do wystygnięcia. Podziel masę na części, a następnie rozwałkuj i wytnij kształty. Po uzyskaniu odpowiednich wzorów możesz wypiec swoje dekoracje (ok. 150°C 5min.) lub odłożyć je do wyschnięcia.
Zbliża się Dzień Babci i Dzień Dziadka. Dekoracje z masy sodowej idealnie sprawdzą się jako prezent. Myślę, że każde dziecko poradzi sobie z rozwałkowaniem ciasta, wycięciem kształtów, odciśnięciem wzorów oraz pomalowaniem ozdób. Nic nie sprawia większej radości niż własnoręcznie wykonane podarunki i narysowane samodzielnie laurki!
10 komentarzy
Wow, super, przypomina mi się dzieciństwo, kiedy z babcia robiłam takie cudeńka :)
OdpowiedzUsuńJa to bym chciał mieć kulkę takiej masy jako odstresowywać do wyładowywania swoich negatywnych emocji. ;)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa :).
OdpowiedzUsuńO ja cie nie znałam tej masy musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńbuziaki:*
WWW.KARYN.PL
Ahhh jakie piękne ozdóbki! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Przepiękne! Podziwiam tak pomysłowe osoby.
OdpowiedzUsuńMasa solna to wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńZauważam, że jest w przepisie mały błąd tzn w proporcjach - do masy sodowej łączymy 3/4 szkl wody, a mąki ziemniaczanej połowę objętości sody, a więc 1/2 szkl. ��
OdpowiedzUsuńSzkoda, że przeczytałam komentarze dopiero po 25 minutach bezskutecznych prób połączenia składników :(
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za komentarze :)